Zdrowo i dietetycznie – pasta marchewkowa z chilli

Pasta marchewkowa to kolejny pomysł na świetny dodatek do kanapek. Smaczne, zdrowe i dietetyczne śniadanie to zdecydowanie to, co poprawi nam nastrój i sprawi, że cały dzień minie nam niezwykle miło.

Do wykonania pasty marchewkowej z chilli potrzebować będziemy:

  • 3 średnich rozmiarów marchewki,
  • 1 papryczkę chili,
  • 1 łyżkę ketchupu,
  • oliwę z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • bazylia,
  • pestki dyni.

Marchewkę obieramy i gotujemy aż zmięknie. Papryczkę chilli pieczemy w piekarniku aż do momentu mocnego spękania. Następnie studzimy ją, przekrawamy i ze środka pozbywamy się nasion. Tak przygotowane warzywa miksujemy razem w blenderze na gładką masę. Dodajemy bazylię, sól, pieprz czarny, curry, łyżkę ketchupu oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Na suchej patelni prażymy do uzyskania ładnego koloru pestki dyni, dodajemy je do naszej pasty i dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godzin.

Pasta ta ma piękny czerwony kolor oraz cudowny zapach. Jej smak jest naprawdę świetny, polecam każdemu dla którego śniadanie nie jest zwykłym posiłkiem.