Biały cukier uznawany jest za przyczynę wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Jednak słodki to smak preferowany przez ludzki organizm.
Ludzie uwielbiają słodycze i stale poszukują lepszych i zdrowszych zamienników popularnego i ogólnodostępnego cukru białego. Czym zastąpić biały cukier, aby cieszyć się zdrowiem i jednocześnie wyjątkowym smakiem naszych deserów i potraw?
Zdrowsze zamienniki cukru – co warto wiedzieć?
Do zdrowszych zamienników cukru zaliczamy naturalne cukrole, jak również związki chemiczne, które mają słodki smak. Poznaj popularne i zdrowe zamienniki cukru.
Erytrol
Erytrol to organiczny związek chemiczny, wykazujący właściwości słodzące. Przez dietetyków nazywany jest dobrym cukrem. Erytrol zawiera minimalną ilość kalorii, dlatego polecany jest osobą, które marzą o pozbyciu się zbędnych kilogramów, a także osobą z chorobą cukrzycową. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i w całości jest wydalany z moczem. Więcej informacji w temacie tego zamiennika cukru znajdziesz pod tym odnośnikiem: https://www.keto.pl/erytrytol-jako-bezkaloryczna-alternatywa-cukru/.
Cukier brzozowy
Najczęściej spotykany pod nazwą ksylitol. Bardzo zdrowy zamiennik cukru. Ma ok 40% mniej kalorii niż tradycyjny biały cukier. Dodatkowo cechuje się wartościami prozdrowotnymi. Warto wiedzieć, że cukier brzozowy wykazuje korzystne dla mikrobioty jelitowej działanie prebiotyczne. Dodatkowo wykazuje właściwości grzybo- i bakteriobójcze.
Syrop daktylowy
Często nazywany miodem z daktyli. Doskonały do słodzenia owsianek, a także do przygotowania koktajli, ciast czy też deserów. Jest bardzo zdrowy ponieważ zawiera witaminy A, B, C i E, a także magnez i wapń. Niestety cechuje się dużą kalorycznością i wysokim indeksem glikemicznym. Nie jest zalecany dla osób z chorobami metabolicznymi. Osoby na diecie mogą stosować syrop daktylowy w niewielkich ilościach
Malitiol
Naturalna substancja wykorzystywana do słodzenia produktów spożywczych. Ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier.