Śmietana, czy jogurt?

Będąc na diecie liczymy kalorie, jemy mniej, a także pijemy więcej płynów, najlepiej niegazowanej wody i naturalnych soków owocowych. Jest jednak jeszcze jeden sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki, można zamiennie stosować niektóre produkty.

Jednym z takich kalorycznych smakołyków jest śmietana, także ta dodawana do zup – homogenizowana. Można ją zastąpić jogurtem naturalnym, co daje znacznie lepszy efekt i zapewnia bardzo podobny smak. Jeśli zaś chodzi o tłuszcze, to dobrze by było ogólnie je ograniczać, ale jeśli już coś smażyć dania na ruszcie bez tłuszczu lub na patelni z małą jego ilością. Zamiast smalcu lepiej jest stosować olej rzepakowy, który zawiera znacznie mniej kalorii, a także jest zdrowszy. Codzienną zmorą człowieka na diecie jest biały cukier, nie tylko dodawany do ciast i deserów, ale także do kawy lub herbaty. Zamiast niego można użyć do herbaty i kawy słodzika, pić naturalne soki owocowe, słodkie lecz zawierające fruktozę, czyli naturalny cukier z owoców.

Podobnie można zrobić z ciastami i deserami, używając do nich słodkich owoców i znacznie mniejszej ilości białego cukru.

One thought on “Śmietana, czy jogurt?

Dodaj komentarz