IF – na czym polega intermittent fasting?

Intermittent fasting to bardzo popularny w ostatnim czasie model żywienia. Wykorzystują go zarówno osoby starające stracić zbędne kilogramy, jak i sportowcy, którzy upatrują w tym sposobie możliwości podniesienia wydolności i siły organizmu. Na czym polega ten specyficzny sposób odżywiania?

Zasady intermittent fasting

IF czyli w skórcie intermittent fasting polega na okresowych postach stanowiących przerwę od jedzenia. Najbardziej podstawowy model żywienia IF polega na jedzeniu przez 8 h w ciągu doby i przestrzeganiu postu przez 16 h.

Zasadniczo zatem Intermittent fasting zwraca uwagę na porę i czas jedzenia, a nie na jakość produktów. W myśl zasady 16/8, osoba przebywająca na tego rodzaju diecie je dowolne posiłki przez 8 wybranych godzin. Najczęściej są to godziny od 12 do 20, ale porę te można dobrać indywidulanie. Większość ludzi woli jednak zrezygnować z porannych posiłków, by móc przekąsić coś bliżej wieczoru. Podczas tych 8h można jeść cokolwiek. Jeśli jednak zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, konieczne jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Pozostałe 16 h mają stanowić czas całkowicie wolny od posiłków. Zaleca się wtedy picie dużej ilości wody. Dopuszczalna, a nawet bardzo pomocna jest również kawa (oczywiście bez cukru).

Inne modele IF

Sposobów na IF jest bardzo dużo. Przedstawiony model 16/8 stanowi jedynie najprostszy przykład. Niektórzy wybierają jednak inne kombinacje. Może to być podział owych 8h na dwa 4-godzinne okresy (np. rano i wieczorem). Przepisowe 8h może być również zamienione na 6h lub pojedyncze 4h. Bardziej wytrwali decydują się na posty 24-godzinne i stosują je w zależności od indywidualnych preferencji raz lub dwa razy w tygodniu. Jeszcze inną możliwością jest post 5/2, podczas którego przez dwa dni dopuszczalne jest jedzenie jedynie 500-600 kcal/dzień, a pozostałe 5 dni to tak zwane „zero kaloryczne”.