Tajniki zdrowej diety: rukola

Kto chce zdrowo się odżywiać, ten powinien włączyć do swej diety rukolę. To ciekawe warzywo, które intryguje zarówno swym smakiem, jak i ogromną wartością odżywczą. Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które uwzględnią ten przysmak w swym menu?

Rukola to interesujący dodatek do wielu potraw, który w zdrowej diecie zajmuje bardzo ważne miejsce. Warzywo to jest z powodzeniem wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej, choć w istocie rukola sprawdza się w wielu różnych potrawach. Swą popularność rukola zawdzięcza m. in. witaminom, takim jak witamina K, A oraz C. Warzywo to jest jednocześnie świetnym źródłem wielu minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas oraz mangan. Niewielka wartość kaloryczna oraz spora ilość błonnika sprawia, iż dieta z rukolą jako stałym dodatkiem może ułatwić nam odchudzanie, a jednocześnie pomóc nam w walce o utrzymanie zdrowia i dobrej formy. Sięganie po ten dodatek to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą w naturalny sposób wzmocnić swe kości, oraz dla tych, którzy szukają cennego sojusznika w walce z wolnymi rodnikami. Dieta z dodatkiem tego warzywa chroni przed anemią, korzystnie wpływa na układ krwionośny, a jednocześnie daje maksymalną ochronę przed bakteriami. Włączenie tego dodatku do menu pomoże też w walce o utrzymanie skóry w dobrej formie, gdyż detoks z udziałem rukoli korzystnie wpływa i na nasz układ immunologiczny, i na nasz wygląd.

Powodów, dla których warto włączyć ten śródziemnomorski przysmak do swej diety, jest sporo. A ponieważ w książkach kucharskich oraz na portalach poświęconych zdrowej diecie wciąż pojawiają się ciekawe przepisy nadania z takim dodatkiem, popularność rukoli dla nikogo nie powinna być większym zaskoczeniem.